China shopt voor 30 miljard euro in Europa

Icoon EuropaVoor de verandering is China aan het shoppen in Europa. China gaat van het Franse bedrijf Avera twee kerncentrales ter waarde van acht miljard euro kopen. Het is in de civiele kernenergie het omvangrijkste contract ooit.

De centrales zijn onderdeel van 30 miljard euro aan Chinese aankopen in Europa. Andere aanwinsten voor China waren onder andere 17 miljard euro aan vliegtuigen bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Het gaat naar verluidt om 110 vliegtuigen voor de kortere afstanden van het type A320 en vijftig grotere van het type A330.

De aankopen vielen samen met het staatsbezoek aan China van de Franse president Nicolas Sarkozy. Hij werd vandaag met militaire eer ontvangen in Peking door zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao. Volgens Sarkozy kennen de contracten die vandaag getekend zijn in de 'Grote Hal van het Volk' hun weerga niet.

Ook over de exploitatie van de nieuwe kerncentrales en de Chinese deelname aan Afrikaanse uraniummijnen zijn overeenkomsten gesloten. Normaliter betaalt China de contracten in Amerikaanse dollars, maar wegens de instabiele situatie van deze valuta moet de helft van het bedrag voor de kerncentrales in euro's worden betaald.


"Contracten kennen hun weerga niet"