Kerkdeuren in Waalwijk dichtgelijmd

Icoon OpmerkelijkKerkgangers in Waalwijk stonden gisterochtend ineens voor een dichte deur. In de vroege morgen moest de omstreden pastoor Karel van Roosmalen mededelen dat alle vier de deuren waren dichtgelijmd. De pastoor gaat ervan uit dat het om een bewuste wraakactie gaat. "Het lijkt er niet op dat sprake is van jeugdig vandalisme. De dader moet goed op de hoogte zijn geweest", zegt Van Roosmalen in zijn verklaring. De dader is nog spoorloos. De pastoor heeft aangifte gedaan.

De deuren moesten gisterochtend worden open gezaagd om de kerk in te kunnen. Anderhalf uur na de ontdekking konden de kerkgangers alsnog naar binnen. De deuren zijn provisorisch gerepareerd. Vorig jaar ontstond in de katholieke gemeenschap van Waalwijk ruzie; een groep parochianen verweet de pastoor dat hij bazig zou zijn en stelden dat hij de geest van de tijd niet verstaat. Bemiddeling door de leiding van het bisdom mislukte en de boze parochianen houden tegenwoordig hun diensten buiten de kerk.

Volgens de pastoor passen de dichtgelijmde deuren in een reeks incidenten. Eerder moesten twee keer de sloten van het kerkhof worden vervangen omdat een grappenmaker de sleutels had gestolen om de begraafplaats midden op de dag op slot te gooien en bezoekers vast te zetten achter het hek.