Hoogwater door storm, weinig problemen

Icoon BinnenlandsDe eerste najaarsstorm van 2007 heeft in Nederland in de afgelopen nacht nog niet tot grote problemen geleid. Het slechte weer zorgde wel voor hoge waterstanden en met name in Noord-Brabant voor stormschade.

De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg en de kering in het Hartelkanaal, die donderdagavond uit voorzorg werden gesloten, blijven nog tot het einde van de middag dicht. Een belangrijk deel van de Rotterdamse haven is daardoor niet te bereiken voor de scheepvaart. Het is voor het eerst dat de Maeslantkering (webcam) vanwege weersomstandigheden werd gesloten.

Ook de Oosterscheldekering ging dicht, maar deze gaat vrijdagochtend wel weer open. Bij de Zeeuwse kering werd een waterstand van 3,43 meter boven NAP bereikt, de derde hoogste stand sinds de bouw van het deltabouwwerk. Bij Rotterdam bereikte het water 2,84 meter.

In het noorden van het land zijn de waterschappen nog extra alert omdat daar het hoogste punt nog moet worden bereikt. In Delfzijl is een waterstand van vier meter boven NAP voorspeld. De donderdagavond ingestelde dijkbewaking is dan dan ook nog van kracht, terwijl die ten zuiden van het Noord-Hollandse Petten is stopgezet.

Maeslantkering gesloten
Op het forum kun je natuurlijk ook meepraten over de storm.