Getuige heeft weinig over Hells Angels

Icoon Justitie Getuige A. D. heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam nauwelijks belastende verklaringen over de Hells Angels op tafel gelegd. D. vertelde dat hij tijdens zijn ''eigen criminele verleden'' niets met de 22 terechtstaande motorclubleden had ondernomen.

Een van de weinige kwesties die hij uit eigen waarneming zei te kunnen verklaren, is dat hij een glas met joints had gezien toen hij achter de bar bij de Hells Angels in Amsterdam had gestaan. Die werden voor ongeveer 2 euro verkocht.

Verder vertelde de getuige die in een beschermingsprogramma zit, dat hij na een jubileumfeest van de inmiddels verbannen president van de Angels, Willem van Boxtel, had gehoord dat er op dat feest ''anderhalve plak'' was verkocht. Daarmee bedoelde 'Big Willem' volgens D. anderhalve plak cocaïne. Maar Van Boxtel heeft het woord ''cocaïne'' niet uitgesproken, erkende de getuige. Ook had hij zelf niets van deze partij drugs gezien.

D. meldde wel dat hij van een Hells Angel uit Limburg had gehoord dat elke club een clubwapen hoort te hebben. Hij had zelf echter nooit zo'n wapen gezien. ''Ik ben slechts maanden Hang Around bij de Hells Angels geweest. Ik kan dus niet veel over de mensen hier zeggen.''

Vandaag ging de tweede week in van het proces tegen 22 Hells Angels. Onder de verdachte motorclubleden zijn Van Boxtel, zijn opvolger Daniël Uneputty en Harry Stoeltie, een ander invloedrijk lid van de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels.

De groep Hells Angels wordt verdacht van het vormen van een criminele organisatie. Daarnaast worden de Angels ook vervolgd voor individuele verdenkingen, zoals bijvoorbeeld verboden wapenbezit, geweldpleging of het in bezit hebben van drugs of wapens.