Strafproces tegen Hells Angels van start

Icoon JustitieVandaag begint in de rechtbank te Amsterdam het strafproces tegen 22 Hells Angels, waaronder de voormalige president van de afdeling Amsterdam, Willem van Boxtel, zijn opvolger Daniël Uneputty en Harry Stoeltie, een ander invloedrijk lid van de Amsterdamse afdeling. De voornaamste klacht van het Openbaar Ministerie (OM) tegen de motorclub is dat die een criminele organisatie zou vormen. Hierop staat een straf van vier jaar.

''Daarnaast worden leden ook vervolgd voor individuele verdenkingen zoals verboden wapenbezit, geweldpleging of het in bezit hebben van drugs of wapens'', aldus persofficier van justitie Digna van Boetzelaer. De officier van justitie verwacht niet dat de straf door deze vergrijpen wordt opgestuwd. Er zijn geen concrete omvangrijke wapensmokkel- of drugszaken die direct aan de verdachte Angels kunnen worden toegeschreven.

''Een gevangenisstraf van maar een paar jaar is misschien niet wat mensen verwachten, maar een veroordeling is van grote betekenis. De Hells Angels merken dan dat ze niet meer onaantastbaar zijn'', vertelt van Boetzelaer. Verder zou de organisatie en haar activiteiten niet meer goed functioneren als de belangrijkste leden van de club achter de tralies worden gegooid.

In oktober startten de politie en justitie in verband met deze zaak een actie tegen de Hells Angels. In zes clubhuizen in het land werden invallen gedaan. Daarbij pakte de politie 47 Angels en oud-Angels op. Drie maanden na de arrestatie kwamen alle Angels weer op vrije voeten. Toch hebben de politie en justitie het onderzoek voortgezet en vindt het landelijk parket van het OM dat er nu voldoende bewijs is om de 22 verdachten voor de rechter te brengen. Het proces zal waarschijnlijk tot eind december duren.