'Musharraf niet onder huisarrest'

Icoon BuitenlandsDe verhalen uit Pakistan dat president Pervez Musharraf in stilte terzijde zou zijn geschoven, kloppen niet. Dit heeft de Pakistaanse regering maandagmorgen bekend gemaakt.

In Pakistan doen allerlei geruchten de ronde sinds Musharraf vorige week plotseling de noodtoestand in zijn land uitriep. Gisteravond kwamen er berichten uit Pakistan dat Musharraf onder huisarrest zou zijn geplaatst. De tweede man van het leger, generaal Ashfaq Kiyani, zou daarmee de nieuwe bevelhebber zijn. Een woordvoeder maakte echter maandag bekend dat Musharraf gewoon in het presidentiële paleis is. Hij zou diverse buitenlandse diplomaten hebben gesproken en dat er van die geruchten niets klopt.

Gisteren heeft Musharraf de Pakistaanse grondwet buiten werking gesteld en een opperrechter ontslagen. Waarschijnlijk gaan de geplande verkiezingen in januari niet door. Sindsdien is het land in rep en roer.

Een demonstratie bij het hooggerechtshof in Islamabad, door ongeveer 2000 advocaten, werd door de politie met geweld de kop in gedrukt. Ook zijn zeker 600 mensen van de grootste oppositiepartij gearresteerd.

Diverse regeringen in het buitenland spraken hun bezorgdheid en onvrede uit over de stap van Musharraf. Ook de VS, die in Pakistan een grote bondgenoot tegen het terrorisme ziet, heeft maandag bekend gemaakt het jaarlijkse militaire overleg met Pakistan op te schorten. Gisteren maakte de regering Bush, net als de Britse regering, al bekend de stap van Musharraf af te keuren. De VS en Engeland overwegen de financiële steun aan het land stop te zetten.

In oktober van dit jaar werd Musharraf door het parlement als president herkozen. Toen beloofde Musharraf af te treden als legerleider. In 1999 pleegde hij een staatsgreep en is sindsdien legerleider en president van het land.


President Musharraf


Lees meer over de situatie in Pakistan op het
Fok!Forum