ISAF doodt 80 rebellen in Zuid-Afghanistan

Icoon OorlogMilitairen van de vredesmacht ISAF hebben samen met Afghaanse troepen in het zuiden van Afghanistan ongeveer tachtig strijders van de Taliban gedood. Dat meldde de ISAF gister. De talibanstrijders zijn gedood tijdens een groot offensief voor de winter.


Volgens de ISAF vielen nabij Musa Qala de opstandelingen zaterdag een patrouille in de provincie Helmand aan met machinegeweren en raketten. De daaropvolgende gevechten duurden zes uur. De coalitietroepen kregen steun van gevechtsvliegtuigen. De Taliban-strijders trokken zich terug na het luchtbombardement. Onder de burgers vielen geen slachtoffers, aldus ISAF.

Taliban-strijders overrompelden Musa Qala in februari. Dit noordelijke deel van Helmand is het hartland van de opiumproductie. Al het hele jaar wordt in deze regio zwaar gevochten tussen de Taliban en ISAF. In de oostelijke provincie Paktika werd zaterdag bij de toegangspoort van een Afghaans-Amerikaanse basis een zelfmoordaanslag gepleegd. Vier Afghaanse militairen en een burger kwamen om. Zes Afghanen raakten gewond.