'Zwijnen Veluwe brengen mensen in gevaar'

Icoon BinnenlandsOp verschillende campings op de Veluwe zijn de afgelopen tijd wilde zwijnen afgeschoten die een direct gevaar vormden voor campinggasten. De beesten beuken tegen caravandeuren en morrelen aan tenten om bij voedsel te komen.

Dat stelt de organisatie voor recreatieondernemers Recron. De Recron heeft samen met LTO-Nederland en de Federatie Particulier Grondbezit vandaag een brandbrief aan minister Gerda Verburg van Natuurbeheer verstuurd om haar er nog eens van te overtuigen dat populatiebeheer echt nodig is om de aantallen zwijnen terug te dringen.

''De veiligheid van mensen is in het geding. Tot nu toe zijn alleen onder de dieren slachtoffers te betreuren'', zo schrijven de organisaties.

Campinghouders constateren dat de wilde zwijnen steeds vrijer en brutaler worden op hun zoektocht naar voedsel. Ze lopen ook steeds vaker op de openbare weg. Op de Veluwe zijn dit jaar al meer dan vijfhonderd dieren aangereden. In Limburg, waar een veel kleinere populatie zwijnen verblijft, zijn tot nu toe 19 aanrijdingen geteld. Een aanrijding met een volwassen zwijn van honderden kilo's kan ernstige gevolgen hebben.

Tegenstanders van jachtmaatregelen stellen dat campinggasten de zwijnen zelf lokken door hen te voeren. Een woordvoerster van de Recron bestrijdt dat: ''Het is al jaren geleden dat ondernemers het leuk vonden als er zwijnen, en zeker biggetjes, op hun terrein liepen. Tegenwoordig nemen ze zelf alle mogelijke maatregelen om de dieren weg te houden.''