Salman Rushdie komt op voor Hirsi Ali

Icoon AlgemeenDe vermaarde Britse schrijver Salman Rushdie beschuldigt de Nederlandse overheid ervan Ayaan Hirsi Ali in de steek te laten. Ook zou Nederland haar overleveren aan moslimfanatici.

De schrijver van het boek De Duivelsversen heeft in een dinsdag in de Los Angeles Times afgedrukt schrijven, warme woorden over voor de gewezen politica en roept Den Haag op haar de nodige protectie te verschaffen.

''Er is geen levend persoon die de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van geweten, die we in het Westen automatisch voor lief nemen, meer verdient dan zij en er is niemand die die waarden moediger verdedigt dan zij'', aldus Rushdie over Hirsi Ali. Het verhaal rond het oud VVD-kamerlid is ''een illustratie van hoe slecht we in het Westen voorbereid zijn om het gevaar van moslimextremisme tegemoet te treden.''

Volgens Rushdie die zijn ingezonden brief samen met de schrijver Sam Harris ondertekende kan Hirsi Ali betiteld worden als de mogelijk eerste West-Europese vluchteling sinds de Holocaust.

"Ze is een unieke en onvervangbare getuige van zowel de kracht als de zwakte van het Westen; de glans van de open samenleving en de tomeloze energie van diens vijanden. Niemand verkeert in een betere positie dan zij om ons er aan te herinneren dat tolerantie ten aanzien van intolerantie lafheid is."


Rushdie

Met dank aan mouthman en mmmkai voor de submit.