'Natuurlijke bronnen voor dit jaar op'

Icoon MilieuAlle natuurlijke bronnen die de Aarde in een jaar tijd kan produceren zijn vandaag al opgebruikt. Dat zeggen de denktanks New Economics Foundation (NEF) en Global Footprint Network. In iets meer dan tien maanden tijd is dus meer verbruikt dan de aarde dit jaar kan produceren.

De gevolgen zijn dat bossen verdwijnen, planten- en diersoorten uitsterven en het klimaat verandert, zegt de NEF. Globaal gesproken consumeren we nu de natuurlijke rijkdommen van 1,3 planeten.

In 2006 waren de hulpbronnen van ťťn jaar pas op 9 oktober verbruikt, en in 2005 pas op 12 oktober. Elk jaar berekent het Global Footprint Network de voetafdruk van de mens: de totale oppervlakte die nodig is om het voedsel dat hij consumeert te produceren, het afval van zijn energieverbruik op te nemen, en voor infrastructuur. Die voetafdruk wordt vergeleken met het aanbod op Aarde: de capaciteit van onze planeet om in deze natuurlijke bronnen te voorzien en het afval te verwerken.

"De mensheid is zijn ecologische kredietkaart aan het opgebruiken", zegt Dr. Mathis Wackernagel, Executive Director van het Global Footprint Network en uitvinder van het concept 'ecologische voetafdruk'. "Vergelijk het met meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Na een tijdje begin je aan je kapitaal te knabbelen. En blijf je dat jaar na jaar doen, dan zit je uiteindelijk in diepe schulden. Met de ecologische overconsumptie is dat net hetzelfde."