Consumentenvertrouwen daalt flink

Icoon BinnenlandsHet vertrouwen van consumenten in de Nederlandse economie is in september fors gedaald. De index daalde van 15 naar -1. Dat is de grootste daling in een maand ooit gemeten, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

"In een maand tijd is het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden volledig omgeslagen", zo meldde het CBS. Uit de cijfers komt naar voren dat het pessimisme van de consument vooral de toekomstige economische en financiële situatie betreft. Waren er in augustus nog zestien procent meer optimisten dan pessimisten, in september domineerden de pessimisten met achttien procent, aldus het CBS.

Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat ook de koopbereidheid bij consumenten in september is afgenomen. De terugval was echter minder scherp dan bij het economische klimaat.

Aan ondernemerszijde bleef het optimisme op peil. De index van het producentenvertrouwen stond op 7,5 punten. Dat is ongeveer op hetzelfde niveau als in augustus. Volgens het CBS ligt de stemmingsindicator sinds halverwege 2006 op een hoog niveau.

Het aantal ondernemers dat aangaf dat het aantal orders is gestegen, was hoger dan het aantal ondernemers dat het aantal opdrachten heeft zien dalen. Ook over de ontwikkeling van de werkgelegenheid was het merendeel van de producenten positief.