Situatie Tilburgse Marokkanen zorgelijk

Icoon BinnenlandsDe gemeente Tilburg maakt zich ernstige zorgen over het gedrag van jongeren van Marokkaanse komaf. De groep 12- tot 18-jarigen wordt omschreven als ''overlastgevers, criminelen en radicale moslims.'' Tilburg telt ongeveer 5.000 Marokkanen, van wie de meesten in Tilburg-Noord en -West wonen. Ruim 30% van de Marokkaanse jongeren belandt in de criminaliteit.

Tilburg wil de Marokkanen op dezelfde harde manier aanpakken zoals nu al in de gemeente bij Antilliaanse jongeren gebeurt, met strakke begeleiding coaching. ''Maar zonder de Marokkaanse gemeenschap zelf kunnen we niets'', zegt verantwoordelijk PvdA-wethouder Jan Hamming van integratie. ''Gelukkig ziet die Marokkaanse samenleving in Tilburg zelf in dat er wat moet gebeuren. Met de meeste jongeren gaat het goed, maar als eenderde het verkeerde pad opgaat, kan dat gewoon niet.''

Aanpak werkt
De aanpak van de Antilliaanse probleemjeugd werpt volgens Tilburg langzaam vruchten af. Hun schooluitval is fors gedaald evenals de werkloosheid. De criminaliteit van die groep is met 22% minder geworden. Overigens vormen Antilliaanse jongens nog steeds de meest oververtegenwoordigde groep als het gaat om (harde) criminaliteit, zoals straatroven, diefstal en geweld.

Het Tilburgse college van B&W denkt ook bij de Marokkanen met een strenge aanpak te kunnen scoren. Te denken valt aan gezinscoaches, persoonlijke begeleiding en hulp uit de eigen omgeving. De softe aanpak zal niet gehanteerd worden, waarschuwt de wethouder.

In totaal trekt Tilburg voor beide projecten bijna 2 miljoen euro uit.

Overigens waarschuwt het gemeentebestuur voor de slechte positie van Marokkaanse meisjes. Zij vervallen dan wel niet in criminaliteit en volgen verhoudingsgewijs vaker hogere opleidingen, óók zij hebben problemen met het vinden van hun plek in de samenleving en worden evengoed geconfronteerd met identiteitsproblemen, vooroordelen en maatschappelijke uitsluiting.