Opnieuw militair in Uruzgan gesneuveld

Icoon OorlogEen 20-jarige soldaat eerste klasse is vandaag aan het begin van de avond in Afghanistan bij een vuurgevecht omgekomen. Dit gebeurde iets ten noorden van de Nederlandse basis in Deh Rawod. Dat heeft premier Jan Peter Balkenende vanavond in de Tweede Kamer bekendgemaakt tijdens de algemene beschouwingen.

Het slachtoffer is afkomstig van de Johan Willem Frisokazerne in Assen. Hij is de elfde Nederlandse militair die in Afghanistan het leven laat. Zijn familie is inmiddels op de hoogte gebracht.

Volgens minister Eimert van Middelkoop was het een langdurig vuurgevecht. ''Men was gedwongen een voertuig achter te laten. Dat werd later vernietigd door een Nederlandse Apache-gevechtshelikopter'', zei de bewindsman in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

De premier betuigde zijn medeleven met de nabestaanden van het slachtoffer. ''Wij leven intens mee en delen in hun verdriet.'' Ook Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet betuigde deelneming namens het parlement. Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn geeft donderdagavond een toelichting op de gebeurtenis.