Formule 1: McLaren ontloopt zware straf

Icoon Formule 1Om 9:30 uur vanmorgen is in Parijs de hoorzitting van start gegaan waarmee duidelijkheid moet gaan komen in de spionagezaak tussen McLaren Mercedes en Ferrari. Lewis Hamilton en testrijder Pedro de la Rosa zijn aanwezig in Parijs.

Fernando Alonso is niet aanwezig bij de hoorzitting, hij bevindt zich al in Spa-Francorchamps waar hij moet verschijnen op de persconferentie. Opvallend is dat voor Ferrari ondere andere Ross Brawn aanwezig is bij de hoorzitting. Brawn is onlangs uit de Formule 1 vertrokken voor een langdurige sabbatical maar heeft dat onderbroken voor deze zaak. Voor McLaren waren naast Hamilton en De la Rosa ook teammanager Jonathan Neale en McLaren-directeur Ron Dennis mee. "Ik ben blij dat al het voorbereidend werk nu achter de rug is. Ik ben er van overtuigd dat de waarheid boven tafel zal komen", aldus Dennis.

Het laatste nieuwe bewijs zou een e-mail zijn tussen hoofd-engineer Paddy Lowe van McLaren en Pedro de la Rosa. In de e-mail nodigt Lowe De la Rosa uit om een aantal nieuwe onderdelen te testen. Als kanttekening plaatste Lowe erbij dat de specificaties van het nieuwe onderdeel van Ferrari afkomstig zijn.

McLaren lijkt ook het team van Renault mee te willen nemen in het onderzoek. Renault had bij de start van het seizoen een nieuw onderdeel op de auto's geplaatst. Vanaf het moment dat de spionagezaak speelt is dat onderdeel plotseling van de ING-bolides verdwenen, wat volgens McLaren merkwaardig te noemen is. De FIA bevestigt dat het vragen hierover heeft gekregen van McLaren, maar zegt ook dat Renault geen onderdeel is van het onderzoek. Renault-baas Flavio Briatore over de hele zaak: "We hebben aan de FIA laten weten wat we hebben en daar was niks mis mee. Ik weet niet waar Dennis op zou doelen. Op dit moment slaat hij om zich heen, maar wij blijven kalm."

Joaquin Verdegay, een FIA-steward, is van mening dat de rijders niet moeten worden gestraft als spionage bewezen wordt: "De rijders van McLaren halen alles uit hun auto en rijden op hun sterkst. Als het team bezig is met ontoelaatbare activiteiten, dan is het een probleem van het team en niet van de rijders."

Ferrari liet via manager Luca di Montezemelo een aantal dagen geleden weten zich als terechte kampioen te beschouwen als McLaren zou worden gediskwalificeerd: "Als we buiten de baan kampioen worden, dan verdienen we de titels. Dat zou namelijk betekenen dat de winnaars gewonnen hebben op een illegale en onsportieve wijze."Vanmorgen was niemand van Ferrari bereid om commentaar te geven. Rond 15:00 uur vanmiddag wordt er een uitspraak van de World Motor Sport Council verwacht.

Update 18:15
Volgens onbevestigde berichten heeft de World Motor Sport Council besloten om McLaren-Mercedes naar aanleiding van de spionagezaak uit te sluiten van het wereldkampioenschap in 2007 en 2008.

Meer details zijn nog niet bekend, de FIA zal later vanavond een officieel bericht naar buiten brengen. Ook McLaren Mercedes zal een persconferentie beleggen.

De uitsluiting zou kunnen betekenen dat Kimi RšikkŲnen nu de leider in het wereldkampioenschap is, met 92 punten.

Update 18:28
Autosport.com heeft haar nieuws dat McLaren al veroordeeld zou zijn, teruggetrokken. De World Motor Sport Council zou nog niet tot een verdict zijn gekomen.
Subheader
Lewis Hamilton bij de hoorzitting.


Update 20:08
McLaren raakt haar constructeurspunten van 2007 kwijt en krijgt een boete van 100 miljoen dollar (ca. 67 miljoen euro) opgelegd. De coureurs mogen hun punten houden en de rest van het seizoen uitrijden.

Voor meer Formule 1 nieuws kijk je natuurlijk op de F1-Manager!