Veel ongeldige stemmen in Marokko

Bij de parlementsverkiezingen die vrijdag in Marokko zijn gehouden heeft 19 procent van hen die op kwamen dagen in het stemhokje, een ongeldige stem uitgebracht. Samen met een opkomst van 37 procent is dit volgens internationale waarnemers een duidelijke boodschap aan de Marokkaanse overheid.

Veel kiezers leverden bij de parlementsverkiezingen een blanco stembiljet in, streepten alle partijen door of schreven boodschappen als ''Jullie zijn allemaal bedriegers'' op het stembiljet, meldde de internationale missie.

Uit het grote aantal proteststemmen blijkt een absoluut wantrouwen in de politiek, aldus de Nederlandse politica Lousewies van der Laan (D66), lid van de stuurgroep van de internationale waarnemingsmissie. Zij uitte de vrees voor een ondermijning van de democratie.

Nationalisten
De parlementsverkiezingen werden verrassend gewonnen door de conservatieve nationalistische partij Istiqlal, zo bleek uit de voorlopige uitslag. De partij krijgt 52 van de 325 parlementszetels, een winst van tien.

Als tweede eindigde de islamistische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) met 47 zetels, aldus minister van Binnenlandse Zaken Chakib Benmoussa. Vooraf was deze partij als grote winnaar getipt. Derde werd de liberaal-conservatieve MP met 43 zetels.

De verkiezingen zijn een teleurstelling voor de socialistische USFP. Deze regeringspartij was tot dusver de grootste in het parlement en valt terug naar 36 zetels, een verlies van veertien. De USFP is nu de vijfde partij. De opkomst was met 37 procent een laagterecord.

De PJD, de belangrijkste oppositiepartij, beschuldigde haar rivalen gisteren van electorale fraude tijdens de verkiezingen. ''Geld van onze rivalen ging de hele tijd van hand tot hand'', zei Lahcen Daoudi, de nummer twee van de islamisten. De PJD, die belooft de corruptie aan te pakken, had gehoopt zeventig tot tachtig zetels te winnen.

De officiële uitslag wordt vanavond bekendgemaakt.