Anonieme brief moord Vaatstra klopt niet

Icoon JustitieDe beweringen in een anonieme brief dat een verdachte asielzoeker vlak na de moord op Marianne Vaatstra het land uit is gezet, zijn vals. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden vandaag.

De 16-jarige Vaatstra uit het Friese Zwaagwesteinde werd in 1999 in de nacht na Koninginnedag bij Veenklooster verkracht en vermoord. Vader Bouke Vaatstra kreeg vorig jaar een anonieme brief over de moord op zijn dochter.

Volgens de schrijver is op 3 mei 1999 onder strikte geheimhouding een asielzoeker overgeplaatst van het azc in Kollum, bij Veenklooster, naar een speciale afdeling van het azc in Musselkanaal. Kort daarna is de man volgens de briefschrijver via Schiphol uitgezet naar eigen land, waar hij werd gezocht voor de moord op verscheidene vrouwen.

Oud-directeur Nettie Groeneveld van het asielzoekerscentrum stelde meteen al na de publicatie van de brief in juni dit jaar, dat het onzin was. Na onderzoek van het OM, mede op aandringen van de Tweede Kamer, blijkt dat de beweringen inderdaad niet kloppen.