PvdA hekelt verlofbeleid gevangenen

Icoon PolitiekJustitie trekt het weekendverlof van een gevangene niet standaard in als hij tijdens dit verlof een strafbaar feit pleegt. Dat heeft PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken te horen gekregen tijdens werkbezoeken bij de politie.

Ze spreekt van een "verkeerd signaal" en heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) dinsdag om opheldering gevraagd. Kuiken weet niet op welke schaal een en ander voorkomt. Maar meerdere politieteams hebben bevestigd dat het geen incident is, zei het Kamerlid in een toelichting.

Ze noemde als voorbeeld een gedetineerde die tijdens zijn verlof onder invloed van te veel alcohol achter het stuur had gezeten. Ondanks deze strafbare misdraging werd het verlof echter niet beëindigd.

Kuiken wil van Albayrak precies weten wat de regels voor (weekend)verlof zijn en wanneer een misdraging niet tot een directe intrekking van het verlof leidt. Ook vraagt het Kamerlid of de PvdA-bewindsvrouw weet dat justitie de politie niet standaard informeert over de verloven van gedetineerden.

Kuiken wil verder weten of het klopt dat de politie achteraf niet altijd kan achterhalen wanneer iemand vast zat. Volgens haar kan dat relevant zijn als het aantal woninginbraken ergens is toegenomen en de politie een ex-gedetineerde verdenkt.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie kon niet reageren, omdat hij niet vooruit wil lopen op de beantwoording van de Kamervragen.