Ruim twintig mille boete voor te hard rijden

Een Zweedse miljonair zal zich nog wel een keer bedenken voor hij weer het gasedaal wil intrappen. De stinkend rijke projectontwikkelaar werd op het Finse eiland Aaland geflitst toen hij met 67 kilometer per uur door een dertig kilometerzone reed. Hij kreeg een prent van 20.500 euro gepresenteerd.

Finland kent geen maximumboetes. De boetes worden eerlijk bepaald aan de hand van het inkomen van de overtreder. De 62-jarige Zweed wist dus wat hem te wachten stond en was derhalve niet verbaasd toen hij de hoogte van de boete te horen kreeg.

"De man werd in mei geflitst. De rechtbank van Aaland hield rekening met verzwarende omstandigheden, onder meer dat er verschillende scholen zijn in de buurt waar de man geflitst werd", meldt procureur Jens-Erik Budd.

In 2006 heeft de 62-jarige miljonair het lieve sommetje van maar liefst 290.000 euro netto verdiend, zo berekende men. Zoals de Finse wet voorschrijft, kreeg de amateurcoureur vijftig dagboetes van 410 euro aan de broek.

"Achteraf kan ik er wel om lachen. En ik kan de boete wel betalen, maar het blijft veel geld", zo vertelt de Zweed. Ondanks dat hij niet op zwart zaad hoeft te zitten, gaat de man toch in beroep tegen de beslissing. Hij verklaart niet in de gaten te hebben gehad dat hij in een dertig kilometerzone reed.

Volgens de procureur heeft de man geen reden tot klagen. "Normaal gezien riskeer je een celstraf als je de maximaal toegelaten snelheid met meer dan honderd procent overschrijdt."