Oud-directeur Westermoskee gearresteerd

Icoon PolitieDe politie heeft gisteren in Amsterdam oud-directeur van de Westermoskee Üzeyir Kabaktepe gearresteerd. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam vanochtend laten weten.

Kabaktepe was tot november directeur van beleggingsmaatschappij Manderen BV, die in opdracht van de Turkse organisatie Milli Görüs de Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes wilde bouwen.

Kabaktepe is aangehouden in verband met een onderzoek van justitie naar mogelijke verduistering en witwaspraktijken van Manderen BV. Kabaktepe zit nog vast, aldus het OM.

Het nieuwe bestuur van de Westermoskee heeft een paar maanden geleden aangifte gedaan tegen de oud-directeur wegens verduistering. Volgens het bestuur zou Kabaktepe als directeur van Manderen BV circa 1,5 miljoen euro hebben overgemaakt naar bankrekeningen van zijn eigen ondernemingen.

Na een conflict binnen Milli Görüs en een rechtszaak moest Kabaktepe eind vorig jaar het veld ruimen. Van de bouw van de veelbesproken Westermoskee is daarna niets meer terechtgekomen.