Homo's voelen zich onveilig op straat

Icoon BinnenlandsBijna de helft (42 procent) van de homo- en biseksuelen in Nederland is zich het afgelopen jaar onveiliger gaan voelen op straat. Van hen heeft 38 procent dit jaar te maken gehad met homohaat.

Dat bleek dinsdag uit een enquête van het EénVandaag Opiniepanel onder 1888 homo- en biseksuelen, in samenwerking met het COC. In de meeste gevallen van homohaat (64 procent) gaat het om verbaal geweld, zoals uitschelden. In 12 procent gaat het om fysiek geweld.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het gevoel van veiligheid onder Amsterdamse homo's sterker afneemt dan onder homoseksuelen in andere delen van het land. Van de Amsterdammers voelt de helft zich minder veilig, 58 procent is het afgelopen jaar geconfronteerd met homohaat.

'Nederland is een homovriendelijk land', stelt 61 procent van de 23.000 deelnemers aan de totale enquête (waaronder de ruim 1800 homoseksuelen). Het homohuwelijk heeft brede steun: 72 procent van de panelleden vindt het een goede zaak dat twee mensen van hetzelfde geslacht mogen trouwen. 21 Procent van de deelnemers vindt dat niet.

Homobelangenorganisatie COC Nederland liet dinsdag weten te schrikken van de uitslag. "Deze cijfers maken duidelijk dat goede voorlichting op scholen over homoseksualiteit echt noodzakelijk is", aldus voorzitter Frank van Dalen. Ook het feit dat homoseksuelen zich steeds onveiliger voelen baart hem zorgen. ",Vooral omdat het gevoel van veiligheid gerelateerd is aan persoonlijke ervaring, men maakt het zelf echt mee."