CDA en PvdA: dubbele straf bij homogeweld

PolitiekDe Tweede Kamerfracties van CDA en PvdA willen discriminatoir geweld, zoals tegen homo's, dubbel zo hard bestraffen, omdat het gaat om twee strafbare feiten: geweld én discriminatie. Om het toenemende geweld tegen homoseksuelen een halt toe te roepen, willen de Kamerfracties dat minister Hirsch Ballin van justitie de wetgeving aanpast.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vindt dat ''een duidelijk afschrikwekkend signaal'' nodig is omdat het geweld tegen homo's de spuigaten uitloopt. CDA-collega Marleen de Pater valt haar bij: ''Die daders hebben hun handen thuis te houden, en discriminatie is verboden.''

Alhoewel de oproep om discriminatoir geweld dubbel te bestraffen voortkomt uit de oprukkende homohaat, vinden beide Kamerleden dat de nieuwe wetgeving moet gelden voor alle vormen van geweld uit discriminatie.

Overigens onderzoekt het Openbaar Ministerie al of ze dit tot haar beleid kan maken. Volgens De Pater is het juridisch gezien ook mogelijk.

Het aantal meldingen van homogeweld in Amsterdam is het afgelopen jaar flink gestegen. Ook tijdens de Gay Pride van afgelopen weekeinde kregen enkele homo's weer rake klappen.