Hoensbroek likt wonden na noodweer

Icoon WeerWinkeliers in winkelcentrum Hartje Hoensbroek zijn zaterdag bezig met het opruimen van de troep na de vloedgolf die hen vrijdag trof tijdens een hevig noodweer. De Aldi laat de hele supermarkt volledig leegmaken nadat het water daar vrijdag een meter hoog stond.

Buurman bloemist Michael van Galen van Mille Fleurs doet hetzelfde. Zijn hele voorraad bloemen en planten ging verloren. De verzekering keert geen cent uit, zei hij zaterdag. "Bij horizontaal binnendringend water zegt elke verzekering in Nederland ,,helaas''. Mijn buurman de Aldi heeft wat dat betreft geluk'', zei hij. Aldi valt onder het Duitse moederbedrijf en de Duitse verzekering keert wel uit.

"Wij liggen in het laagste dal van Hoensbroek, al het water verzamelt zich hier", gaat Van Galen verder. "Dat baande zich vrijdag een meter hoog, anderhalf uur lang een weg als een bergrivier door het paadje naast mijn zaak. Het is al voor de vierde keer dat ik door een vloedgolf word getroffen. Als de gemeente niets blijft doen, vallen er nog eens doden, want die watergolf is heel krachtig en kan een kind zo meesleuren".

De vloedgolf was zo sterk, dat de diepvrieskisten van de Aldi door het water dreven en de kassa's door de waterdruk verwrongen raakten, zei een medewerker van de supermarkt zaterdag. De winkelende mensen raakten in paniek, ook omdat ze door de kracht van het water op de nooddeur niet meer naar buiten konden.


Zwemmen bij de Aldi