Pleidooi voor zijwieltjes bejaarde fietsers

OngelukDe zijwieltjes waarmee kleine kinderen leren fietsen, zouden ook gebruikt moeten worden door fietsende bejaarden. Dat zegt de Fietsersbond vandaag in De Telegraaf. De bond is geschrokken van de vele ongelukken die met pedalerende ouderen gebeuren.

De stichting Consument en Veiligheid stelt dat de afgelopen vijf jaar jaarlijks gemiddeld 3.400 mensen van 55 jaar of ouder in het ziekenhuis belandden na een val of ongeluk met hun fiets. Meestal raakten zij gewond aan het hoofd. Even een blokje om op de fiets, voor een bezoekje bij familie of een boodschap, kost jaarlijks gemiddeld 110 ouderen het leven. De helft van hen is ouder dan 75 jaar. Tussen 2001 en 2005 is het aantal ziekenhuisopnamen van fietsers van 55 jaar of ouder met 21% is gestegen.

De Fietsersbond is ervan overtuigd dat eventuele aanpassingen, zoals zijwielen, soelaas kunnen bieden. ''Het wordt steeds chaotischer op de weg en als je daarbij bedenkt dat ouderen vaak moeite hebben om hun evenwicht te bewaren, waarom zou je dan geen zijwielen monteren'', aldus een woordvoerster.



Ook voor opa en oma