Psycholoog wil Gouden Kooi van tv halen

Icoon TelevisieEr komt een kort geding aan tegen het Tien-programma 'De Gouden Kooi'. De Stichting Europees Expertisecentrum voor Veiligheid wil zo het programma van de beeldbuis laten halen. Dat zegt psycholoog Bob van der Meer, voorzitter van de stichting.

De psycholoog kwam gisteren aan het woord in het actualiteitenprogramma NOVA, dat een item wijdde aan De Gouden Kooi. Daarin zei Van der Meer dat het John de Mol-bedenksel aanzet tot geweld. Hij vertelde de 'treitershow' te beschouwen ''als de droom van een gekke psycholoog. Ik vind het ziek.''

Volgens de psycholoog wordt in De Gouden Kooi structureel lichamelijk, geestelijk en seksueel geweld gebruikt. Deelnemers worden geslagen, geschopt, uitgescholden en onlangs zelfs aangerand, zo somde hij op.

NOVA toonde ook de beelden van 'Terror Jaap' Amesz van afgelopen week waaruit zou blijken dat de 24-jarige Briellenaar door de redactie van het programma wordt gestuurd om de boel in de villa op stelten te zetten en bewoners tegen elkaar uit te spelen. Van der Meer is er dan ook van overtuigd dat het gedrag van de bewoners wordt gestuurd vanuit de regiekamer. ''Anders zou er namelijk niets te zien zijn.''

CDA-Kamerlid Joop Atsma, die al eerder stevig uithaalde naar De Gouden Kooi en opriep tot een boycot, pleitte in NOVA voor meer toezicht op televisieprogramma's. Volgens hem is het instituut dat toeziet op de schadelijke invloed van tv-programma's, het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM), ''een tandeloze wolf.''De bewuste beelden waarin Jaap zijn bekentenis doet.

Kijk voor meer De Gouden Kooi in het FOK!forum De Gouden Kooi.