Zeven nieuwe wereldwonderen gekozen

Icoon AlgemeenMensen over de hele wereld hebben zeven nieuwe wereldwonderen gekozen: de Chinese Muur, de antieke stad Petra in JordaniŰ, het Christusbeeld in Rio de Janeiro, de ru´nesteden Machu Picchu in Peru en Chichen Itza in Mexico, het Colosseum in Rome en het mausoleum Taj Mahal in India.

De nieuwe wonderen werden gisteravond in de Portugese hoofdstad Lissabon bekendgemaakt. Ruim 100 miljoen mensen spraken sinds begin dit jaar op internet of per sms hun voorkeur uit. ''Nog nooit in de geschiedenis hebben zo veel mensen deelgenomen aan een wereldwijd besluit'', aldus actrice Hilary Swank tijdens de presentatie.

De nieuwe lijst moet een alternatief zijn voor de oude lijst van zeven wereldwonderen, die al ruim 2000 jaar wordt gehanteerd. De verkiezingen waren een initiatief van de Zwitserse filmmaker Bernard Weber. Van de oude selectie met uitsluitend wonderen rond het oosten van de Middellandse Zee zijn immers alleen de piramides van Gizeh nog werkelijk te zien. Zij kregen zaterdagavond de titel Erewereldwonder toegekend.

In totaal deden 21 wonderen mee aan de verkiezingen. De lijst was samengesteld door een jury, nadat iedereen een bouwwerk of monument van voor het jaar 2000 had kunnen voordragen.

Bij de laatste openbaar gemaakte tussenstand in mei stonden nog vier Europese ''wonderen'' in de top tien. In tegenstelling tot het Colosseum haalden Stonehenge, de Eiffeltoren en de Akropolis de beste zeven niet. Chichen Itza, de Chinese Muur, Machu Picchu, Petra en de Taj Mahal behoorden toen al tot de favorieten.

Geen steun UNESCO
De organisatie wilde met de verkiezingen de culturele dialoog en wederzijdse culturele waardering stimuleren. De nieuwe lijst moet ook een afspiegeling zijn van de maatschappelijke prestaties buiten Europa en het Midden-Oosten. Initiatiefnemer Weber kwam im actie nadat radicale moslims in 2001 enkele historische Boeddhabeelden in Afghanistan hadden vernietigd.

De VN-organisatie UNESCO, die een eigen lijst hanteert van door mensen gemaakte en natuurlijke werelderfgoederen, weigerde elke ondersteuning. De organisatie sprak over een particulier initiatief dat niet zou kunnen bijdragen aan een langdurige bescherming van de gekozen locaties.

De Academie van de Chinese Muur moedigde landgenoten massaal op hun nationale trots te stemmen. ''De Chinese Muur miste 2000 jaar geleden een kans toen de Grieken de Zeven Wereldwonderen samenstelden. Het zou enorm jammer zijn als we deze keer weer niet op de erelijst terechtkomen'', aldus de Academie. De poging slaagde klaarblijkelijk, evenals de Braziliaanse actie voor het Christus-beeld.


Mausoleum Taj Mahal

Met dank aan static voor de submit.