Laag buitenlands gsm-tarief na vakantie

Icoon EuropaMobiele bellers moeten uiterlijk 30 augustus minder gaan betalen voor hun gesprekken in andere EU-landen. Klanten moeten dan wel voor 30 juli antwoorden op een aanbod daarover van hun gsm-bedrijf. Anders gaat het lage tarief pas 30 september in. De Europese Commissie heeft de precieze data vandaag bekendgemaakt.

De invoering komt voor velen na de buitenlandse vakantie, maar zijn toch het gevolg van de recordsnelheid van elf maanden waarbinnen het Brussels wetsvoorstel formeel is afgerond. Eerder was al bekend dat alle bellers in een ander EU-land maximaal 60 cent per minuut incl btw hoeven te gaan betalen.

Gebeld worden mag hooguit de helft kosten. Nu is dat veelal het dubbele. De prijzen gaan in 2008 en 2009 iets verder naar beneden. De Europese Commissie controleert nauwlettend de andere prijzen van telecombedrijven. "We letten vooral op de prijzen voor sms en mobiel internetten", zei EU-commissaris Viviane Reding (Informatietechniek). "Als de prijzen daarvan niet ook snel naar beneden gaan, grijpen we hier ook gauw in."

De EU besloot tot een maximumtarief voor grensoverschrijdende mobiele gesprekken, omdat de prijzen extravagant duur waren. Bedrijven berekenden soms wel vijf keer zoveel als de echte kosten. Veel mensen durfden niet meer te bellen in het buitenland, uit vrees voor extreme gsm-rekeningen bij thuiskomst.