Mogelijk medicijn voor MS gevonden

Icoon OnderzoekHet duurt niet lang meer voordat mensen die aan multiple sclerose (MS) lijden misschien genezen. Woensdag lieten TNO en Amerikaanse onderzoekers weten dat zij waarschijnlijk een medicijn hebben ontdekt. MS is een ziekte die het centrale zenuwstelsel beschadigt. Tien jaar geleden ontdekte TNO het eiwit B-crustalline dat van nature voorkomt in de ogen, spieren en hersenen van mensen.

Bij mensen die gezond zijn, hoopt dit zich op in de hersenen, waardoor het bescherming biedt. Het afweersysteem van mensen met MS blokkeert dit beschermende eiwit. Hierdoor krijgen ze een ontsteking in de hersenen. TNO onderzocht in samenwerking met de onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University of hetzelfde eiwit nu als geneesmiddel kan gaan werken. Door het eiwit in de bloedsomloop te brengen, wordt de blokkade opgeheven.

De ziekteverschijnselen namen bij muizen vrijwel meteen af. Volgens van Noort van TNO duurt het nog zo'n anderhalf jaar voordat het product ook op mensen getest kan worden. De verplichte dierproeven moeten eerst worden gedaan.

Met dank aan Bas_in_het_Veldt voor de submit.