13-jarige Brit zweeg tien jaar uit protest

Een 13-jarige jongen uit Groot-Brittannië heeft tien jaar lang bijna geen woord gesproken uit protest. Ben Grocock moest op 3-jarige leeftijd een amandeloperatie ondergaan. Daar was hij zo bang voor dat hij dreigde om nóóit meer te spreken als zijn ouders hem toch naar het ziekenhuis brachten.

Zijn ouders dachten dat dat wel mee zou vallen, maar de 3-jarige Ben hield zich aan zijn waarschuwing. Nu pas heeft Ben zijn protest eindelijk opgegeven en is hij begonnen met spreken. Ben praat nu voor het eerst met zijn leraren en vrienden.

De jongen sprak in het verleden ook wel eens, maar alleen tegen zijn broer en dan moest er verder niemand bij aanwezig zijn. Met alle andere mensen communiceerde hij alleen met geschreven nota's en met handsignalen

Volgens artsen lijdt de jongen aan 'selectieve zwijgzaamheid', een zeldzame angststoornis waardoor kinderen doodsbang zijn om in bepaalde situaties te praten. Hij ontwikkelde die angst door eerst uit protest tegen een andere angst - de operatie - te zwijgen. Dit ontwikkelde zich tot zo'n normale gewoonte dat hij simpelweg niet meer kon spreken met anderen, behoudens af en toe tegen zijn broer.