Amnesty geeft namen van door CIA ontvoerde mensen

Icoon BuitenlandsAmnesty International en vijf andere belangrijke mensenrechtenorganisaties hebben donderdag in New York de namen bekendgemaakt van 39 mensen die door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zijn ontvoerd en op geheime locaties worden vastgehouden.

Het is voor het eerst dat een dergelijke lijst is opgesteld. Het gaat hierbij om mensen die zijn opgepakt op verdenking van terrorisme. Volgens de organisaties bevinden zich onder deze ,,verdwenen'' mensen ook familieleden van verdachten, onder wie zelfs kinderen. Zo werden in 2002 twee broers van 7 en 9 jaar vier maanden vastgehouden en ondervraagd door de CIA over de verblijfplaats van hun vader Khalid Skeikh Mohammed.

Over vier "verdwenen" personen geven de organisaties, waaronder verder ook Human Rights Watch, gedetailleerde informatie. De verdachten die door de CIA worden vastgehouden komen uit Egypte, Kenia, Marokko, Pakistan, Libië en Spanje. Ze zijn vermoedelijk gearresteerd in Iran, Irak, Pakistan en Somalië en zijn overgebracht naar geheime Amerikaanse detentiecentra.