Onderzoek naar werkgroep Hiv Vereniging

Icoon PolitiekMinister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) laat onderzoeken of een werkgroep van de Hiv Vereniging Nederland (HVN) willens en wetens onbeschermde seks propageert.

De werkgroep Poz and Proud (seropositief en trots) zou seksfeesten (willen) organiseren waar seropositieve mensen onveilig met elkaar kunnen vrijen.

Binnen de HVN is grote onrust ontstaan over het standpunt van Poz and Proud dat de vereniging geen enkel moreel oordeel mag uitspreken over het doorgeven van het hiv-virus door middel van seks zonder voorbehoedsmiddelen.

''Ik vind het niet slim dat onze vereniging onveilige seks promoot,'' aldus Frank Raaphorst, voorzitter van de afdeling Haaglanden van de HVN gisteren in het tv-programma Netwerk. ''Dan is de Hiv Vereniging mijn vereniging niet meer.''

Onlangs stapte de landelijke HVN-voorzitter op nadat hij kritiek op de werkgroep had geuit.

Minister Klink laat ook uitzoeken of de vereniging ten onrechte geld heeft ontvangen. Dat kan het geval zijn wanneer ''subsidievoorwaarden zijn geschonden''. Om juist veilige seks te stimuleren, krijgt de HVN subsidie van onder meer het Aids Fonds en het ministerie van VWS. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) bekijkt op verzoek van Klink of er aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek.

Woensdag werd bekend dat in Groningen vier verdachten zijn aangehouden omdat ze seksfeesten organiseerden waarbij mannen werden gedrogeerd en geïnjecteerd met hiv-besmet bloed.

Met dank aan Tarak voor de submit.