Amsterdam blijft preventief fouilleren

Icoon PolitieAmsterdam gaat door met het preventief fouilleren in de binnenstad en stadsdeel Zuidoost. Het college van burgemeester en wethouders wil deze gebieden opnieuw als zogeheten veiligheidsrisicogebied aanwijzen voor de periode van een jaar. Dat maakte de gemeente vandaag bekend.

Op 1 juli loopt de vijfde termijn van het preventief fouilleren af. De resultaten van de acties zijn tot nu toe positief. Uit de meest recente evaluatie blijkt dat het aantal wapenincidenten in de aangewezen gebieden weer aanzienlijk is afgenomen.

Het afgelopen jaar steeg het aantal wapenincidenten in de rest van de stad met 6,4 procent. In de binnenstad en Zuidoost was echter sprake van een daling met 15 procent en 10 procent. Op zeven plekken buiten de veiligheidsrisicogebieden is volgens de gemeente sprake van een zorgelijke situatie. Het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, dat de evaluatie uitvoerde, adviseert op twee van die plaatsen over te gaan tot preventief fouilleren.

Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, is de vraag. In april besloot de gemeenteraad van Amsterdam nog het preventief fouilleren niet verder uit te breiden door de rest van de stad. De VVD gooide de kont tegen de krib omdat zij de door burgemeester Job Cohen aangekondigde maatregelen niet ver genoeg vonden gaan.

Volgens de gemeente heeft het merendeel van de bevolking geen problemen met de acties. Uit een onderzoek blijkt dat 81 procent voorstander is van preventief fouilleren. Bovendien geeft 78 procent aan geen moeite te hebben om zelf te worden gefouilleerd. Twee derde van de Amsterdammers denkt dat de stad veiliger wordt door wapencontroles.