Hangjeugd Eindhoven criminaliseert snel

MisdaadDe politie in Eindhoven maakt zich grote zorgen over een deel van de Marokkaanse jongeren uit de lichtstad die zorgwekkend snel carričre maakt in de criminaliteit. Volgens politiechef G. Veroude van Woensel-Zuid werkt de 'sociale aanpak' die de gemeente tot dusver voorhield, bij deze groep niet.

Veroude zegt dat men al lange tijd vat tracht te krijgen op de probleemjeugd in de regio. Binnenkort wordt een nieuw onderzoek naar het aandeel van culturele minderheidsgroepen afgerond. Volgens Veroude blijkt daaruit dat de Marokkaanse jeugd oververtegenwoordigd is bij bepaalde zwaardere vormen van criminaliteit, waaronder geweld.

De politiechef zegt dat het aandeel van minderheidsgroepen in de misdaad ''bespreekbaar'' moet worden gemaakt. ''We hebben deze problemen te lang niet erkend. De grens van doelgroepenbeleid en discriminatie is lastig, maar het taboe op dit soort onderzoek moet weg.''

De afgelopen week werden in Woensel acht Marokkaanse jongeren, allen tieners, aangehouden die zonder enige aanleiding mensen in elkaar sloegen. Ook worden ze verdacht van woninginbraken. Volgens de politie is deze groep hangjongeren in snel tempo afgegleden van 'balorig' naar crimineel gedrag. De verdachten zitten allemaal op school, enkelen hebben maandag en dinsdag hun examen nog mogen afleggen voordat ze in de cel werden gezet.

De politie wil dat de gemeente ouders van criminele jeugd gaat verplichten tot hulpverlening. Dat ligt politiek lastig want CDA-wethouder Marriët Mittendorff van Jeugd zei vorige maand nog dat ze ouders ''niet wil dwingen''.