Chocola als wapen tegen vandalisme

De Schiedamse politie meent hét wapen te hebben gevonden in de strijd tegen vandalisme. Ze gaan chocolade uitdelen aan het uitgaanspubliek. Chocola maakt mensen blijer en derhalve minder vandalistisch, zo is uit Brits onderzoek gebleken. In het Verenigd Koninkrijk deelt men al langer chocolade aan de stappers uit, en daarom is wijkagent Hassan Massouidi nu een proef gestart in Schiedam.

Bij twee horecagelegenheden in de stad krijgt het uitgaanspubliek een flink stuk chocola. Maurice Visser van uitgaansgelegenheid Havana constateert na enkele weken repen uitdelen 'veel minder ellende'. Ook bij de buren van Havana, De Amstelbron, reageert men enthousiast op de proef.

"In chocola zit een stofje dat relaxt maakt", weet Visser, die elk weekend een flinke doos chocoladerepen krijgt van de politie. "De mensen vinden het sowieso leuk om een cadeautje te krijgen, dat maakt al vrolijker. We hebben er nooit bij gezegd dat het van de politie was."

Omdat het project nog maar enkele weken geleden van start is gegaan, durft politiewoordvoerster Yvette de Rave nog geen conclusies te trekken. Wel kost het onderzoek veel geld, wat voorlopig wordt betaald door de politie.

Maurice Visser van Havana is niet van plan de traktaties zelf te betalen. "We moeten al behoorlijk investeren in allerlei beveiligingsmaatregelen." Klachten over zwerfvuil door de vele chocoladewikkels hebben Visser nog niet bereikt. "Er staan genoeg vuilnisbakken. Misschien is dit wel het duidelijkste bewijs dat die repen werken."