EU-top viert vijftig jaar EU

Icoon EuropaHet is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat de Europese Economische Gemeenschap (EEG), de voorloper van de Europese Unie (EU), is opgericht. Regeringsleiders herdachten dit heugelijke feit vandaag in Berlijn, hoofdstad van huidig EU-voorzitter Duitsland. Ook elders in de stad werd gefeest. In diverse discotheken en clubs werd opgetreden door meer dan honderd bands en dj's uit alle huidige 27 lidstaten. Het verdrag waarmee de EEG een feit werd is in 1957 gesloten in Rome, waardoor het ook daar feest was, net als in de officieuze hoofdstad van de EU, Brussel.

"Schijnbaar onoverbrugbare afstanden en grenzen zijn overbrugd. De democratie en de rechtstaat zijn in Europa stevig verankerd. Onze samenwerking heeft geleid tot vrede, vrijheid en welvaart in Europa", zo prees de Duitse bondskanselier Angela Merkel het samenwerkingsverband tussen de lidstaten. Ze onderstreepte ook dat de regeringsleiders op de plek stonden waar voorheen de Berlijnse Muur stond, ooit het symbool van een verdeeld Europa.

Uiteraard bleef ook dit keer de omstreden Europese grondwet niet onbesproken. Merkel streeft naar een grondwet in 2009. De regeringsleiders ondertekenden een symbolische Verklaring van Berlijn voor een "basis voor samenwerking" in 2009. Premier Balkenende wil zich overigens niet vast laten pinnen op een jaartal. "We pogen er voor 2009 uit te komen, maar de inhoud is leidend, niet het tijdstip", aldus de minister-president. Balkenende wil dat een nieuwe Europese grondwet van de grond af opnieuw wordt opgebouwd. Zijn Duitse collega wil echter een grondwet naar model van de in 2005 via Nederlandse en Franse referenda verworpen grondwet.
Met dank aan Longmen voor de submit.