Ter Horst: verbod op kopen alcohol onder 18

Jongeren onder de 18 jaar mogen geen drank meer kopen. Dat heeft PvdA-minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) maandag gezegd in Zwolle. Daar begon maandag een proef om drinkende jongeren harder aan te pakken.

Verder wil Ter Horst dat supermarkten geen drank meer verkopen. Ze overlegt woensdag met haar collega Ab Klink (Volksgezondheid) die later dit jaar nog komt met nieuwe maatregelen om drankgebruik onder jongeren terug te dringen.

De proef in twaalf Overijsselse gemeenten houdt in dat drinkende jongeren op school, op straat, in cafés en in drankketen maar ook thuis via onder meer hun ouders dit jaar te maken krijgen met de politie. Ter Horst wil samen met de gemeenten de trend keren dat jongeren op steeds jongere leeftijd alcohol drinken.

''Als de aanpak hier een succes wordt, hopen we dat het ook elders in het land ingevoerd wordt'', zei de minister maandag tijdens het begin van de proef in Zwolle. Volgens korpsbeheerder Henk Jan Meijer wordt er nu nog heel verschillend omgegaan met drinkende jongeren. In de steden wordt vooral gekeken naar het uitgaansleven. ''Op het platteland heb je de bekende drankketen. Door verschillende proeven te draaien, willen we de beste aanpak voor deze problematiek vinden.'' Zo moet duidelijk worden of de keten voortaan toegestaan of verboden moeten worden. Nu verschilt de aanpak van keten vaak per gemeente.

Op basisscholen wordt onderzocht hoe al op jonge leeftijd voorlichting over alcohol gegeven kan worden en hoe de onderwijsinstellingen drank buiten de deur kunnen houden.


Alleen nog bij 18+

Met dank aan JacsReality voor de submit.