CDA en CU tegen de abortusboot

MedischHet besluit van PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid om de stichting 'Women on Waves' weer een vergunning te geven om met haar abortusboot in internationale wateren zwangerschappen af te breken, is zeer slecht gevallen bij coalitiepartners CDA en ChristenUnie. Bussenmaker geeft de stichting een vergunning om abortussen uit te voeren op foetussen van maximaal zeven weken.

De ChristenUnie (CU) is het minst te spreken en wil dat Bussemaker alsnog naar wegen zoekt om de internationale abortushulp van 'Women on Waves' aan banden te leggen. De CU wil desnoods de wet aanpassen. Ook het CDA is teleurgesteld over de hernieuwde vrijheid die de staatssecretaris verleent aan de stichting. CDA- woordvoerder Ormel legt zich er echter ''onder protest'' bij neer, omdat Bussemaker de eerdere beperkingen aan de internationale abortuspraktijk schrapte onder druk van de rechter.

Dit weekeinde lekte via dagblad Trouw uit dat 'Women on Waves' een vergunning krijgt voor abortushulp over de grens, zoals in internationale wateren. Staatssecretaris Bussemaker doorbreekt daarmee een beperking die was afgekondigd door haar voorganger Ross (CDA). Sinds 2004 mocht de stichting alleen abortussen uitvoeren binnen een straal van 25 kilometer van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis, waarmee de stichting een samenwerkingsverband heeft. Na bezwaren van de stichting oordeelde de Raad van State dat de toenmalige staatssecretaris de noodzaak van die regionale beperking onvoldoende duidelijk heeft gemaakt.

Oprichtster Rebecca Gomperts van de stichting is juist teleurgesteld dat de vergunning slechts toestaat om zwangerschappen tot zeven weken af te breken, omdat er ook aanvragen zijn ingediend voor abortus tot twaalf of dertien weken.

De heisa over de abortusboot speelt al sinds de boot in 2001 voor het eerst het ruime sop koos. In 2003 deed de boot nog tegen de zin van de Poolse autoriteiten een haven in Polen aan. In 2004 legde toenmalig staatssecretaris Ross de boot aan banden.