Abortusboot nu niet te vervolgen

Artsen die op de abortusboot toch abortussen uitvoeren, kan het Openbaar Ministerie pas bij terugkeer in Nederlandse wateren vervolgen. Maandag vertrok de abortusboort zonder verguning naar Ierland.

De abortusboot van Women on Waves voer maandag uit zonder vergunning van de Inspectie voor de Gezondheidszorg om abortussen uit te voeren. Deze vergunning was wel aangevraagd, maar de inspectie moet de aanvraag nog toetsen. De inspectie heeft volgens Borst nog wel geprobeerd om de boot te bezoeken, maar wist niet waar die lag.

Celstraf

Als artsen zonder toestemming van de inspectie voor de Ierse kust toch vroegtijdig zwangerschappen beëindigen, kan hen een celstraf van 4,5 jaar te wachten staan. Borst zei erop te vertrouwen dat initiatiefneemster en abortusarts R. Gomperts zich aan de regels zal houden. Begin deze maand is zij door ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid nog schriftelijk gewaarschuwd voor de consequenties.
Overigens wilde Borst niet zeggen of er nu wel of geen vergunning moet worden afgegeven. Zij wacht het advies van de inspectie af. Zij kan zich wel voorstellen dat niet aan alle wettelijke vereisten is voldaan. Zo moet bijvoorbeeld bij complicaties de vrouw voor nazorg in een ziekenhuis terecht kunnen.

Abortus in Ierland is verboden. Alleen wanneer het leven van de vrouw in gevaar is, mag een zwangerschap worden afgebroken. Veel Ierse vrouwen gaan naar Engeland voor een abortus. Minister Borst is niet overtuigd van de behoefte aan de Nederlandse activiteit in Ierland.