Hollandsfeestje verziekt door reljeugd

PolitieHet concert 'Hollandsfeestje' in de Silverdome in Zoetermeer is zaterdagavond voortijdig beëindigd wegens rellende jongeren. De feestavond met Nederlandstalige artiesten als Henk Wijngaard, Gebroeders Ko, Havenzangers, Imca Marina en Marianne Weber, werd verpest door ruziezoekende jongeren uit Den Haag en Zoetermeer. Tussen de twee groepen braken in de feestzaal herhaaldelijk vechtpartijen uit en er sneuvelden ruiten van de toegangsdeuren.

Rond 23.00 uur moest de politie de beveiliging te hulp schieten. Het Parate Peloton (ME' ers zonder helm en wapenstok) van Politie Haaglanden en regulier personeel van het bureau Zoetermeer togen naar de Silverdome om de relschoppers tot bedaren te brengen. Omdat de situatie volgens de politie zeer explosief bleef, werd na middernacht besloten tot beëindiging van het feest. De circa 800 bezoekers verlieten het gebouw onder begeleiding van de politie. Er werden drie arrestaties verricht.

De organisator zegt dat het publiek niet zo heel veel van de vechtpartijen heeft gemerkt. De beveiliging had al een groep agressieve bezoekers uit het gebouw gezet. Een aantal van hen zag echter kans weer naar binnen te glippen. Nadat ze er opnieuw uitgewerkt waren, bleef het buiten het gebouw onrustig. In het gebouw zouden de ongeregeldheden zich in de hal en niet zo zeer in de feestzaal hebben afgespeeld. Maar nadat de dreiging buiten aanhield, heeft men besloten er toch maar iets eerder mee op te houden. Om 01.00 uur ging het licht aan. ''Dan is de sfeer ook wel gelijk wat weg'', aldus een woordvoerder. Sugar Lee Hooper heeft toen nog wel opgetreden, maar Benny Neyman en Wolter Kroes niet meer.

Buiten de relschoppers was het volgens de organisatie een fantastisch publiek, dus voor herhaling vatbaar.