Monstergolven op Noordzee bestaan

Golven op de Noordzee van 17 meter hoog of hoger bestaan. Volgens onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zijn monstergolven ''van alle eeuwen'' en de KNRM waarschuwt dan ook de scheepvaart, aldus een woordvoerder.

Tijdens de zware noordwesterstorm in november vorig jaar werden door een meetboei bij Schiermonnikoog extreem hoge golven van 19,8 en 17 meter gemeten. In januari berichtte Rijkswaterstaat dat de metingen incorrect waren en dat de golven niet hoger zijn geweest dan 8,43 meter. ''Het kan zijn dat die meting niet klopt, maar dat betekent niet dat er geen monstergolven zijn'', aldus Kees Brinkman van de KNRM.

Vooral ter hoogte van de Waddeneilanden kunnen de grote golven optreden. "Bij noorderwind hebben die golven vanuit vrijwel de Noordpool vrijbaan om te groeien. Als ze dan bij de ondiepere kusten van Nederland komen, breken ze en met name die brekers, ook wel Witte Tijgers genoemd, zijn gevaarlijk", aldus Brinkman.

De brekers kunnen voor aanzienlijke schade zorgen bij vooral de scheepvaart. Zo heeft de KNRM meldingen binnengekregen van kapotgeslagen ruiten en deuren, verschoven of overboord geslagen containers en ladingen dekhout die zijn losgeraakt. Bij de bewuste stormdag in november is de reddingsboot van de KNRM driemaal omgeslagen door de zware brekers.