Alcoholverbod tot pasen in Venezuela

Icoon Opmerkelijk De regering van president Hugo Chavez uit Venezuela heeft alcohol verboden tot paaszondag. Hij stelt dit gedaan te hebben om wegdoden in de vakantieweek te voorkomen en mensen te wijzen op de nadelen van alcohol. Critici stellen dat Chavez de internationale handel om zeep wil helpen.

Overal in het land is echter nog volop alcohol te verkrijgen, alleen wordt het geserveerd in koffiebekers of uit flesjes cola. "Het is echt belachelijk, het lijkt wel een moslimregime", aldus Jorge Dominguez terwijl hij twee tassen vol "Coca Cola" met bier meeneemt uit een drankwinkel. Vijf minuten later werd de drankwinkel door de politie gesloten.

In Venezuela wordt alcohol traditioneel een week verboden als er iets belangrijks op het programma staat. Elk jaar voor pasen, verkiezingen en andere belangrijke feestdagen is alcohol alleen verkrijgbaar in colaverpakkingen.

De inwoners van Venezuela behoren tot de grootste whiskeydrinkers ter wereld. Het drinken van whiskey aan de kant van de weg is één van de grootste hobby's in het land. Chavez vindt het drinken van whiskey een gebruik dat geïmporteerd is uit de Verenigde Staten: de aartsvijand van de leider.