NL'ers redden Afghanen na overstroming

Nederlandse militairen in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan hebben meer dan tweehonderd Afghanen gered uit hun benarde situatie. Door de hevige regenval van de afgelopen dagen is de rivier de Helmand buiten haar oevers getreden en zijn meer dan duizend huizen verloren gegaan.

De Nederlandse troepen hebben 197 mensen per helikopter naar veiliger gebied gebracht. Daarnaast zijn tussen de veertig en vijftig mensen met boten verplaatst. Dat maakte het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking dinsdag bekend.

Drie pelotons militairen van de Task Force Uruzgan verlenen sinds maandag ten zuiden van het kamp Deh Rawod de eerste hulp. Ze brengen bewoners in veiligheid en verstrekken dekens en voedselpakketten. De militairen werken samen met mensen van een Afghaanse reddingsorganisatie.

Ook dinsdag waren de troepen al weer vroeg aanwezig om de resterende circa veertig mensen uit de benarde omstandigheden te bevrijden. De verwachting is dat de situatie de komende dagen verbetert, omdat het niet meer regent. Een groot aantal mensen heeft echter geen dak meer boven het hoofd, waardoor de problemen voorlopig nog niet zijn opgelost.