Bolkestein hekelt uitspraken Wilders

Oud VVD-leider Frits Bolkestein heeft gisteren in de tv-rubriek Den Haag Vandaag gezegd dat een aantal uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders ''excessief'' zijn. Wilders was in de jaren '90 fractiemedewerker van de VVD, die toen onder leiding van Bolkestein stond. Dat was in de tijd dat Bolkestein, als eerste politicus van een grote partij, zich kritisch uitliet over het vreemdelingenbeleid.

Wilders werd in 1998 namens de VVD tot Kamerlid gekozen. In 2004 stapte hij uit de partij omdat hij, in afwijking van de partijlijn, vond dat Turkije gťťn lid mag worden van de Europese Unie.

Gisteravond reageerden in Den Haag Vandaag ook oud-VVD-fractieleider Hans Dijkstal en VVD-Tweede Kamerlid Hans van Baalen op de koers die Wilders momenteel vaart. Volgens beiden is Wilders na zijn vertrek bij de liberalen ''geradicaliseerd''. Ook Bolkestein vindt dat de oud-VVD'er radicalere standpunten heeft dan ten tijde van zijn VVD-periode. Volgens het VVD-erelid is het een reactie op de excessieve ontkenning van de integratieproblematiek in de jaren '80.

Afgelopen zaterdag zei in de Volkskrant de conservatieve Bart Jan Spruyt - die vorig jaar Wilders nog hielp bij het opzetten van diens partij - dat de oud-VVD'er zich ontwikkelt ''in extreem-rechtse richting''. Dat Wilders in de discussie over de dubbele paspoorten toegeeft dat het hem er uiteindelijk vooral om gaat dat Albayrak en Aboutaleb moslims zijn, wijst daarop, aldus Spruyt.