'Moeder Metehan dreigde al eerder met moord'

Icoon BinnenlandsDe 27-jarige Hulya K. uit Apeldoorn die wordt verdacht haar 5-jarige zoontje in december 2006 om het leven te hebben gebracht, zou haar voornemen daartoe al in januari vorig jaar hebben uitgesproken. Dat heeft het televisieprogramma Netwerk dinsdagavond gemeld.

De voogd van het jongetje zou in een vertrouwelijk dossier, dat het programma in handen heeft, hebben geschreven: ''Op 15 januari 2006 heeft moeder zich suïcidaal geuit waarbij ze dreigde eerst Metehan te zullen ombrengen.'' Uit het dossier blijkt verder dat er meerdere keren is gewaarschuwd voor de onveilige situatie voor het jongetje.

De Inspectie Jeugdzorg concludeerde begin maart, nadat er eerder door de pleegouders van Metehan zware kritiek was geleverd, dat Bureau Jeugdzorg niet nalatig is geweest in deze zaak. Een kinderrechter in Zutphen bepaalde in het najaar dat het 5-jarige jongetje van Turkse komaf niet definitief uit huis mocht worden geplaatst. Jeugdzorg wilde het kind juist uit huis plaatsen.

Op 10 december bracht de 27-jarige moeder het kind tijdens een logeerpartij om het leven. Zij stond toen onder behandeling bij de GGZ in Apeldoorn. Het kind verbleef in een pleeggezin in Amerongen.

Pleegmoeder Angelique Ruijs noemde in het programma Netwerk het optreden van de hulpinstantie onverantwoord. Zij zei bij Bureau Jeugdzorg vaak te hebben geprotesteerd. ''Ik verwijt de voogd van Bureau Jeugdzorg dat hij mijn waarschuwingen in de wind geslagen heeft en de GGZ dat zij zeer onzorgvuldig te werk gegaan zijn.''

Zie ook Netwerk.tv