Taliban klaar voor bloedig offensief

OorlogDe Taliban hebben bloedige aanslagen aangekondigd op buitenlandse militairen in Afghanistan. Volgens Taliban-commandant mullah Abdul Rahim staan 10.000 strijders klaar voor een voorjaarsoffensief.

De stabilisatiemacht ISAF in Afghanistan bestaat uit 45.000 militairen, waaronder bijna 2000 Nederlanders, en wordt geleid door de NAVO. De ISAF vreest dat de aanvallen minstens zo hevig worden als vorig jaar. Toen vielen meer dan 4000 doden bij de aanvallen; Een kwart van hen waren burgers. Bovendien zouden de Taliban nu doelmatiger te werk willen gaan en meer de guerrillastrijd toepassen. Taliban-commandant Rahim zegt 2000 potentiële zelfmoordenaars achter de hand te hebben die zich met explosieven op de vijand zullen storten.

De Taliban bestaat overwegend uit Pathaanse mannen met uiterst rigide denkbeelden over de islam. Ze kwamen midden jaren negentig in Afghanistan aan de macht. De leiders waren gastheer voor extremisten uit andere landen. Eind 2001 werden ze door Amerikaanse strijdkrachten verdreven. De Taliban konden echter terugvallen op hun stamgenoten in Pakistan. Van daar werken ze nu aan een comeback.