OM vervolgt zakenman Erik de Vlieger

JustitieHet Openbaar Ministerie in Amsterdam vervolgt zakenman Erik de Vlieger voor betrokkenheid bij afpersing en bedreiging. Dat heeft justitie dinsdag bekendgemaakt.

De Vlieger zou zelf ook zijn afgeperst door zijn voormalige bewaker, de 40-jarige Israëliër Itzhak M. De rechtbank veroordeelde M. begin december tot acht jaar cel voor het afpersen voor De Vlieger en drie andere ondernemers. De Vlieger heeft zelf altijd ontkend dat hij schuldig is aan afpersing of dat hij werd afgeperst.

De strafvervolging van De Vlieger is gebaseerd op een aangifte van een voormalig eigenaar van een café aan het Leidseplein in Amsterdam. Hij verklaarde dat hij onder bedreiging door een aantal mensen, onder wie De Vlieger, afstand heeft moeten doen van zijn bedrijf.

Politie en justitie verrichtten onderzoek naar deze beschuldiging, onder de codenaam Madras. In januari 2005 werd De Vlieger gearresteerd en zat hij enkele dagen vast.

Volgens een woordvoerder van het Amsterdamse OM geldt de vervolging van De Vlieger ook een ander geval van bedreiging.

Naast De Vlieger zal in elk geval een medeverdachte voor de rechter moeten verschijnen. Over een derde verdachte heeft justitie nog geen beslissing genomen. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank de zaak tegen De Vlieger zal behandelen.



De Vlieger