'Nog steeds meisjes besneden in Nederland'

Icoon BinnenlandsSomalische en Soedanese meisjes in Nederland worden nog steeds besneden. Het gebeurt vaker dan gedacht. Dat zeggen hulpverleners en betrokkenen zaterdag in Trouw.

''Tachtig procent van de meisjes wordt besneden en dan heb ik het over de lichtste vorm'', aldus sociologe Zahra Naleie van de Federatie Somalische Associaties Nederland. Agnes Verhulst van het landelijk kenniscentrum migranten en gezondheid Pharos bevestigde dat.

''In de herkomstlanden wordt nog 95 procent van de meisjes besneden, en je kunt ervan uitgaan dat die traditie niet zomaar wordt losgelaten'', zei zij zaterdag. Verhulst pleit voor intensieve voorlichting aan ouders, artsen en imams

De methode is wel veranderd. In plaats van dat meisjes worden dichtgenaaid, wordt tegenwoordig vaak gekozen voor een snee of speldeprik in de clitoris. Besnijdenis is in Nederland verboden. Daarom gaan meisjes, ook vaak afkomstig uit onder meer Eritrea, Ethiopië en Egypte, in hun vakantie vaak naar hun thuisland om het toch te laten doen.

De PvdA wil opheldering van minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid). Volgens Tweede Kamerlid Samira Bouchibti maakt de vorm van de besnijdenis niet uit. ''Verminking is verminking en dat moet aangepakt worden.'' Ook haar VVD-collega Edith Schippers is resoluut. ''Dit vraagt een harde aanpak.'' Ze wil bovendien dat ouders die hun dochter in het buitenland laten besnijden bestraft worden.