'Foto's onthoofding halfbroer Saddam verschenen'

Icoon ShockingEr zijn beelden op internet verschenen van de executie van de halbroer van Saddam Hussein, Barzan al-Tikriti, zo meldt de Belgische krant de Gazet van Antwerpen. Barzan werd samen met de Iraakse oud-opperrechter Awad al-Bandar maandag ter dood gebracht. De ophanging van Barzan ging niet geheel vlekkeloos, want zijn hoofd werd er afgerukt. Foto's daarvan zijn op het wereldwijde web verschenen.

De Iraakse autoriteiten hadden eerder al wel een video vrijgegeven van de ophanging. Daarop was te zien hoe Saddams halfbroer en de voormalige opperrechter Al-Bandar bevend van angst op het schavot stonden. Ze droegen beiden een oranje overall en kregen vlak voor het fatale moment een kap over hun hoofd. Toen het valluik onder hun voeten opende, werd Barzans hoofd van zijn lichaam gerukt, dat onder het schavot in een plas bloed belandde. Dat laatste werd echter niet op de video vertoond. Maar dus wel op de foto's die nu door onbekenden zijn verspreid.

Op de foto's is bovenin het valluik nog te zien waardoor Barzan is gevallen. Daarna spat zijn hoofd letterlijk van zijn romp. Vermoedelijk hebben de beulen zich misrekend en een te lang touw gebruikt waardoor niet enkel de nek van de veroordeelde werd gebroken.

=
De foto's staan hier, maar je bent gewaarschuwd! Ze kunnen als behoorlijk schokkend worden ervaren.
=

De halfbroer van Saddam Hussein was van 1979 tot 1983 hoofd van de gevreesde veiligheidsdienst Mukhabarat en stond bekend om zijn bloeddorst. Volgens getuigen tijdens het proces was hij persoonlijk aanwezig bij wrede martelingen en had hij in de verhoorkamer een gehaktmolen voor menselijk vlees. De doodstraf werd hem opgelegd voor zijn aandeel in het bloedbad in het dorp Dujail in 1982. Saddam liet daar 148 sjiitische moslims vermoorden na een mislukte aanslag op zijn leven.

Update 01.02 uur
De foto's zouden een HOAX zijn. Het zou oude foto's betreffen van een executie uit Koeweit van een jaar of drie geleden.

Update 2
Inmiddels heeft de Gazet van Antwerpen het bericht dat er foto's van de onthoofding zijn aangetroffen, aangepast. Er wordt niet gemeld dat ze een fout hadden gemaakt (screenshot van het originele bericht staat hier). Users van FOK! vonden inderdaad bewijzen dat de foto's van een executie uit Koeweit zijn van een jaar of twee geleden.