Paus put hoop uit nieuwe dialoog Midden-Oosten

Icoon BuitenlandsPaus Benedictus XVI heeft maandag gepleit voor een 'rechtvaardige en blijvende vrede' in het Midden-Oosten. Daarin moeten de onvervreemdbare rechten van de volkeren die daar wonen, worden gerespecteerd.

In zijn traditionele zegen voor stad en wereld (Urbi et Orbi) zei hij hoop te putten uit de aanwijzingen van een nieuwe dialoog tussen IsraŽl en de Palestijnen.

Zaterdag ontmoetten de IsraŽlische premier Ehud Olmert en de Palestijnse president Mahmoud Abbas elkaar in Jeruzalem. Zij spraken af elkaar meer te spreken. Het vredesproces in het Midden-Oosten ligt feitelijk al meer dan zes jaar stil. De paus zei te hopen op verdere bemoedigende ontwikkelingen.

De paus pleitte ook voor een democratisch Libanon, waarin ruimte is voor alle culturen en religieuze groepen en hij riep ,,iedereen die het lot van Irak in handen'' heeft op zich te beijveren dat er een een einde komt aan het ,,brute geweld'' in dat land. Benedictus verwees ook naar het geweld op Sri Lanka en in de Sudanese regio Darfur.

Op de dag dat christenen de geboorte van Jezus Christus herdenken, zei de paus vanaf het balkon van de St. Pieter dat de mens in het ,,postmoderne tijdperk'' misschien meer dan ooit een verlosser nodig heeft, omdat de maatschappij ingewikkelder is geworden en de bedreigingen voor zijn persoonlijke en morele integriteit meer versluierd dan vroeger zijn.

Aan het eind van zijn toespraak wenste de paus in meer dan zestig talen de mensen een zalig kerstfeest en gelukkig nieuwjaar. De wens in het Nederlands was als zevende aan de beurt.