Rel om uitspraken Olmert over atoombom

Icoon IsraŽl/PalestinaIn IsraŽl is ophef ontstaan over uitspraken van premier Ehud Olmert op tv waarmee hij lijkt te bevestigen dat IsraŽl atoombommen heeft. Dat zou een schending zijn van het ,,beleid van ambiguÔteit'' waarbij IsraŽl in het midden laat of het atoombommen heeft of niet.

Olmert, die momenteel in Duitsland is, noemde, in antwoord op een vraag over het Iraanse atoomprogramma, IsraŽl in een rijtje met Frankrijk en de VS. Dat is zo opgevat dat IsraŽl toegeeft dat het, net als Washington en Parijs, over een atoombom beschikt. Olmert sprak met de Duitse omroep N24.

Maar volgens zijn woordvoerder wilde Olmert IsraŽl plaatsen in een rijtje van ,,democratische landen'', niet van kernmachten. Het beleid van ambiguÔteit blijft overeind. Het is overigens een publiek geheim dat IsraŽl wel atoombommen heeft, naar verluidt ongeveer tweehonderd raketten met een kernlading.

Volgens IsraŽlische media buitelden IsraŽlische oppositiepartijen maandagavond over elkaar heen om hun schande uit te spreken over de opmerkingen van Olmert. Likud vindt zelfs dat Olmert moet opstappen wegens zijn ,,uitglijder op het gebied van het veiligheidsbeleid''.

Overigens schaarde de nieuwe minister van Defensie in de Verenigde Staten, Robert Gates, IsraŽl vorige week ook bij de landen met kernwapens. Hij zei tegen de Senaat dat Iran omgeven is door kernmachten: Pakistan, Rusland en IsraŽl. De Joodse staat wilde naar aanleiding van deze opmerkingen van Gates geen commentaar geven.