Rel om uitspraken Olmert over atoombom

Icoon Israël/PalestinaIn Israël is ophef ontstaan over uitspraken van premier Ehud Olmert op tv waarmee hij lijkt te bevestigen dat Israël atoombommen heeft. Dat zou een schending zijn van het ,,beleid van ambiguïteit'' waarbij Israël in het midden laat of het atoombommen heeft of niet.

Olmert, die momenteel in Duitsland is, noemde, in antwoord op een vraag over het Iraanse atoomprogramma, Israël in een rijtje met Frankrijk en de VS. Dat is zo opgevat dat Israël toegeeft dat het, net als Washington en Parijs, over een atoombom beschikt. Olmert sprak met de Duitse omroep N24.

Maar volgens zijn woordvoerder wilde Olmert Israël plaatsen in een rijtje van ,,democratische landen'', niet van kernmachten. Het beleid van ambiguïteit blijft overeind. Het is overigens een publiek geheim dat Israël wel atoombommen heeft, naar verluidt ongeveer tweehonderd raketten met een kernlading.

Volgens Israëlische media buitelden Israëlische oppositiepartijen maandagavond over elkaar heen om hun schande uit te spreken over de opmerkingen van Olmert. Likud vindt zelfs dat Olmert moet opstappen wegens zijn ,,uitglijder op het gebied van het veiligheidsbeleid''.

Overigens schaarde de nieuwe minister van Defensie in de Verenigde Staten, Robert Gates, Israël vorige week ook bij de landen met kernwapens. Hij zei tegen de Senaat dat Iran omgeven is door kernmachten: Pakistan, Rusland en Israël. De Joodse staat wilde naar aanleiding van deze opmerkingen van Gates geen commentaar geven.